Leki nie kojarzą nam się z niczym smacznym, czy też estetycznym. Czasem jednak trafiamy na składnik, który nie tylko jest piękny, ale też dobrze wpływa na zdrowie. Choć kwiat hibiskusa lekiem nie jest, wprowadzenie go do naszej diety może pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Ketmia (po łacinie Hibiscus) to cała rodzina krzewów o pięknych kwiatach. Szczególną popularność zdobyła ketmia szczawiowa (malwa sudańska) Hibiscus sabdariffa i to tą roślinę mamy zwykle na myśli, mówiąc „hibiskus”. Jej ojczyzną jest tropikalna, północna Afryka. Obecnie to powszechnie uprawiany gatunek, nie tylko w krajach tropikalnych (poza Afryką hibiskus jest rozpowszechniony także w części południowej Azji), ale też np. w Polsce. Choć jego uprawa jest nieco wymagająca z uwagi na duże wymagania względem temperatury i wilgotności. Ketmia szczawiowa jest rośliną bardzo ozdobną, ale uprawia się ją głównie jako surowiec zielarski. Z kielichów kwiatowych tej rośliny przygotowuje się herbaty i napary, czasem bywa też wykorzystywana jako przyprawa.
Hibiskus wykorzystywany jest też w przemyśle kosmetycznym, gdzie obok kwiatów wykorzystuje się też olej z nasion.
Wiemy, że hibiskus jest popularny. Pozostaje odpowiedzieć na pytanie: dlaczego? Spośród cenionych właściwości hibiskusa wymienić można działanie oczyszczające, bazujące na jego delikatnym działaniu moczopędnym i przeczyszczającym. Na tym jednak zalety hibiskusa się nie kończą. Jest skuteczny we wspieraniu organizmu w walce z przeziębieniami, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym (zawiera flawonoidy oraz kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, hibiskusowy) i antybakteryjnym. Jest niezwykle bogaty w witaminę C. Dodatkowo wzmacnia odporność dzięki zawartym w nim polisacharydom. Polifenole są natomiast silnymi przeciwutleniaczami, które w bardzo szerokim zakresie mogą oddziaływać na nasze zdrowie (np. zapobiegając rozwojowi nowotworów i opóźniając procesy starzenia).
Innym cennym składnikiem hibiskusa są antocyjany, które pozytywnie wpływają na zdrowie wątroby. Korzystnie hibiskus wpływa także na układ sercowo-naczyniowy. Regularnie stosowany pomaga regulować ciśnienie krwi, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. Choć hibiskus może pobudzać łaknienie, to poleca się go osobom dbającym o prawidłową wagę ciała, gdyż przyśpiesza trawienie i ogranicza wchłanianie węglowodanów.
Hibiskus jako kosmetyk przede wszystkim ujędrnia i wygładza skórę. Pomaga też opóźniać procesy starzenia się skóry. Bywa też stosowany jako składnik szamponów, gdzie pomaga uzyskać zdrowe i lśniące włosy, a także korzystnie wpływa na zdrowie skóry głowy.
Hibiskus to naprawdę cudowna roślina, ale należy stosować ją z umiarem. Unikać powinny jej osoby z niskim ciśnieniem i kobiety w ciąży. Pozostałe osoby powinny zachować umiar, choć hibiskusa warto włączyć do swojej diety, np. jako składnik herbat. Regularnie pity pomoże utrzymać właściwe ciśnienie krwi, wzmocni odporność organizmu i zadba o zdrową wątrobę.