W sklepach dostępnych jest mnóstwo produktów z wysoką zawartością cukru. Warto zatem świadomie ograniczać jego dzienne przyjmowanie, ponieważ jest to substancja szkodząca naszemu zdrowiu.
Warto wiedzieć jakie są zdrowe zamienniki cukru, przeczytasz o tym poniżej. Jeśli chodzi o informacje dlaczego warto wykluczyć cukier z własnej diety, znajdziesz je w serwisie pacz.pl.
Stewia
Stewia pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to niskokaloryczna roślina, która jest słodsza o 200-300 razy od cukru. Brązowe oraz zielone ekstrakty ze stewii zawierają więcej substancji odżywczych, gdyż są znacznie mniej przetworzone (w porównaniu do białych ekstraktów).
Ksylitol
Ksylitol jest popularną, powszechnie dostępną substancją słodzącą, którą pozyskuje się z kory brzozy. Jest prawie dziesięć razy mniej kaloryczny niż cukier. Ksylitol ma pozytywny wpływ na organizm. Udowodniono, iż przeciwdziała zakwaszaniu organizmu, wspomaga mikroflorę jelitową, poprawia odporność, zapobiega osteoporozie i zmniejsza chęć na podjadanie słodyczy.
Melasa
Melasa jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Zawiera do około 50% sacharozy. Jet zdrowszym zamiennikiem cukru, ponieważ zawiera wszystkie składniki, których jest pozbawiony cukru podczas rafinowania – żelazu, magnez, potas, cynk, witaminy B. Melasa pomaga uporać się z problemami trawiennymi oraz alergicznymi.
Miód
Miód ma pochodzenie zwierzęce – jest produkowany przez pszczoły. Jego kaloryczność jest zbliżona do białego cukru, aczkolwiek zawiera znaczne ilości zdrowych składników, takich jak witaminy B, pyłki kwiatowe, białka, składniki mineralne. Miód poprawia stan zdrowia – łagodzi kaszel, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Syrop klonowy
Syrop klonowy pozyskiwany jest z soku klonów. Nie zawiera konserwantów. Za to obecne są w nim wapń, magnez, fosfor, witaminy B, oraz działające antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe polifenole niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.