O zaletach owoców można rozpisywać się w nieskończoność. Obfitują one w błonnik, enzymy, antyoksydanty, sole mineralne a przede wszystkim w witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a mianowicie witaminy C, A, oraz E.
Owoce są również zbawiennym źródłem kwasów, które odmładzają i regenerują naszą skórę. Dietetycy polecają, by w swojej diecie uwzględnić przynajmniej 400 g warzyw i owoców, więc okazuje się, że jest to niesamowicie ważne na co dzień. Latem jednak sięgamy po ich większą ilość ze względu na większa ilość owoców sezonowych.
Owoce, cukier, fruktoza – co warto wiedzieć?
Owoce świeże, suszone, czy przyrządzone z nich koktajle, sałatki, bądź świeżo wyciskane soki powinny znaleźć się w codziennym menu każdego z nas. Przy czym należy pamiętać, że owoce zawierają fruktozę, czyli naturalnie występujący cukier prosty, odpowiedzialny za słodkość owoców.
Nadmiar fruktozy odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, co natomiast prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób np. stłuszczenia wątroby, miażdżycy, cukrzycy, podwyższonego cholesterolu czy nawet chorób sercowo-naczyniowych bądź nadciśnienia, lub nadmierną produkcję trójglicerydów.
Więcej o owocach i warzywach, ale też różnych interesujących dietach, przeczytasz w portalu: https://www.keto.pl/.
A więc jakie odpowiednie owoce jeść by nie przedobrzyć? Które z nich zawierają najmniej cukru?
Ciekawostką jest, że zawartość cukrów prostych w owocach może się różnić ze względu np. na dojrzałość owoców. Najmniejsza zawartość cukrów maja owoce takie jak porzeczki, truskawki czy maliny, jabłka, czarne jagody, wiśnie oraz cytrusy takie jak grejpfrut, albo cytryna lub limonka. Owoce te posiadają od 5,3 g do 10,1 g cukru w 100 g.
Doskonałym wyborem są również arbuzy (około 6% cukru), bądź brzoskwinie (8% cukru), czy np. kiwi (9% cukru)
W zależności od naszej diety, jeśli np. musimy zrezygnować z cukrów, to nie oznacza to dla nas, że musimy rezygnować z ulubionych owoców. Możemy w zamian wyeliminować z naszego jadłospisu np. słodycze czy napoje gazowane.